Natuurschoonheid heel dichtbij

Gisteren zijn we gaan genieten van de stilte en schoonheid van de Belgische natuur. We waren gaan wandelen bij Eben-Emael (ik snap Anne dat jij het daar ook altijd zo mooi vindt als je weer even een paar dagen terug bent uit Antwerpen…), een iets andere route dan we vaker daar gelopen hadden, zo mooi, de vrijheid en het nieuwe tegemoet… Over een landweggetje omhoog, tussen de velden, met uiteindelijk uitkijk over het dorp… Vervolgens weer ergens naar beneden, langs weiden vol met bomen, de zon schijnend op de mooie mergelwanden, met een bruggetje een stroompje over, zo’n idyllisch geheel, en zo dichtbij…

“Ofschoon we de wereld bereizen op zoek naar schoonheid, moeten we het bij ons hebben, anders vinden we het niet.”
(Ralph Waldo Emerson, 1803-1882, in het boek Geluk, Leven in Balans, van Joan Duncan Oliver)

“Geluk is niet alleen een gevoel van opluchting dat ontstaat nadat we hebben geleden, maar een gevoel dat we zelf kunnen ontwikkelen. In plaats van nare gevoelens of spijt te wissen, kunnen we onszelf schoonheid ‘toedienen’ en zo het genezingsproces activeren.
Schoonheid is als beeld, als geur of als geluid gecodeerd in ons gevoelsgeheugen. We kunnen het met ons meedragen als een talisman, als een herinnering aan de schittering waar ons hart vol van is.”
(Joan Duncan Oliver, in het boek Geluk, Leven in Balans)